5- اموال منقول و اموال غیر منقول - بهترین وکیل ملکی تهران
اموال منقول اشیائی هستند که نقل آن از محلی به محل دیگر ممکن باشد و بالعکس اموال غیر منقول اشیائی هستند که از محلی بمحل دیگر نتوان نقل نمود.
این تقسیم در قوانین بعض ملل قدیمه دیده میشود، ولی چون اثر مهم عملی
نداشته مورد توجه قوانین قدیمه دیگر قرار نگرفته است.
در حقوق رومی تقسیم دیگری مانند تقسیم بالا موجود بوده که اموال را به Res mancipi و Res nec mancip تقسیم نمودهاند. بنظر کائیوس Gaius Res mancipi (11، 21) اموالی هستند که بوسیلۀ mancipation قابل نقل و انتقال بوده مانند اراضی ایطالیا و حقوق متعلقۀ بآن و همچنین است خانه، برده و حیوانات سواری. اموال دیگر از دستۀ Res nec mancipi میباشد مانند: پول، حیوانات اهلی کوچک مثل گوسفند و امثال آن. فرق مزبور در حقوق رم از زمان الواح دوازدهگانه رومی بوده است.
فرق آثار و احکام حقوقی که اکنون بین اموال منقول و غیر منقول موجود است در قانون اسلام نمیباشد، بدین جهت تقسیم بالا در آن دیده نمیشود ولی در موارد مختلفه مانند قبض مبیع، فرق بین اموال منقول و غیر منقول گذاردهاند چنانکه علامه در تذکره در باب قبض گفته است: هرگاه مبیع غیر منقول باشد مانند اراضی و خانه قبض آن بتخلیه و تصرف دادن بمشتری است و همچنین شیخ انصاری در مکاسب گفته است: فقهاء در ماهیت قبض منقول اختلاف کردهاند ولی در غیر منقول متفقند که تخلیه آن کفایت مینماید.
قانون مدنی ایران پیروی از قانون مدنی فرانسه نموده و بین اموال منقول و غیر منقول فرق گذارده و اموال را بمنقول و غیر منقول تقسیم کرده و با تغییرات کمی مواد قانون مدنی فرانسه را ترجمه نموده است.